Dat wil ik ook!
Story overzicht
Selina

Hoe maak ik een killer CV

Ben je op zoek naar een (nieuwe) job? Dan is er één ding wat er zeker niet mag ontbreken: een curriculum vitae. Ja, inderdaad lastig woord, maar het cv betekent ‘levensloop’ en daarmee wordt het levenspad en de ervaring bedoeld die je al hebt opgedaan. Het is daarmee letterlijk JOUW visitekaartje. Even concreet: in je cv staat je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met je persoonlijke informatie, maar natuurlijk ook je hobby’s en skills!

Recruiters, dus ook wij, werpen een hele snelle blik op je cv! Wist je dat er gemiddeld maar 9 seconden naar gekeken wordt? Erg belangrijk dat jouw cv eruit springt! Het doel is natuurlijk om in één oogopslag te zien wat jij allemaal kan. Pas jij bij de organisatie? Heb je de juiste werkervaring? En pas je bij de functie? Wij kunnen in je cv in een notendop zien of jij geschikt bent.

Wist je dat er gemiddeld maar 9 seconden naar een CV gekeken wordt?

Het maken van een TOP cv kan dus best lastig zijn. Want hoe maak je het en wat moet er in een cv? Dit zet ik graag allemaal voor je op een rijtje:

1. Persoonlijke gegevens

Dit onderdeel bevat alle persoonlijke gegevens van jouzelf:

  • Naam: voor-en achternaam
  • Woonplaats: adres, maar woonplaats alleen is ook voldoende
  • Geboortedatum: altijd handig, maar niet iedereen doet dit omdat dit niet verplicht is
  • Telefoonnummer/E-mail/Linkedinpagina: het liefst wel representatief, dus niet: xiloveyoudeecoo@gmail.com
  • Foto: een goede representatieve foto, dus niet een foto van jezelf met een biertje in de kroeg

2. Profieltekst

Een kort stukje profieltekst: Hierin kun je jezelf omschrijven en uitleggen wat belangrijk is voor jou. Je kunt hiervoor steekwoorden gebruiken, maar ook en kort stukje tekst schrijven.

3. Opleidingen/cursussen

Hier komen de opleidingen/ cursussen te staan (incl. jaartal). Hier mogen ook verlopen certificaten/cursussen op staan, als het maar relevant is. Maak wel een goede afweging welke opleidingen/cursussen werk-gerelateerd zijn. Een typecursus of kookworkshop is niet nodig op het CV. Wat hierbij hoort:

  • (Behaalde) opleidingen/cursussen
  • Omgekeerde chronologische volgorde (de recentste bovenaan)
  • Data vermelden
  • Verlopen (relevante certificaten/cursussen zijn of niet behaald, kun je deze vermelden (natuurlijk erbij zetten dat deze dan verlopen zijn of niet behaald)

4. Werkervaring

Hierna komt het belangrijkste onderdeel van het CV: werkervaring. Deze worden ook in omgekeerde chronologische volgorde (de recentste bovenaan) benoemd. Belangrijk hierin is om de data, organisatienaam, functienamen én werkzaamheden te omschrijven. Je kunt de werkzaamheden zowel in verhaalvorm, als puntsgewijs beschrijven.

5. Overige informatie

Als laatste benoem je algemene informatie zoals: hobby’s/interesses, rijbewijs(en), kennis van specifieke systemen, stages, taalkennis, vrijwilligerswerk en nevenactiviteiten. Dit is aanvullende informatie, hier hoeft geen uitgebreide uitleg bij.

Stel jezelf regelmatig de vraag: is dit relevant voor mijn (nieuwe) werkgever? Het is natuurlijk belangrijk dat je open en eerlijk bent, en dat de gegevens op het CV kloppend zijn. Zorg er daarom voor dat je je CV regelmatig een update geeft.

Extra tips

  • Een goed CV is maximaal 2 A4tjes en bevat alle revelante informatie
  • Als je parttime beschikbaar bent, benoem dan ook de tijden/dagen waarop je wilt werken
  • Zorg voor een rustige en overzichtelijke uitstraling (hetzelfde lettertype, grootte, lay out etc.)
  • Probeer zo duidelijk, compleet én beknopt mogelijk te zijn
  • Zaken zoals: BSN-nummer, legitimatienummer, doopnamen hoeven NIET op een CV te staan
  • Sla je CV op als PDF, dan weet je zeker dat de tekst niet verspringt

Wil jij ook een vliegende start maken in de techniek?